Pro podmítku a předseťovou přípravu

Uveřejněno v příloze Zemědělce Zemědělec v regionu – Olomoucký kraj

V Určicích na Prostějovsku při bezorebném zpracování půdy využívají již dlouhá léta techniku německé rodinné fi rmy Köckerling. První stroj začal kypřit a rovnat pole v roce 2005, zatím poslední podmítá od loňského léta. Bez ohledu na to, zda jsou vybaveny radličkami nebo talíři, vždy odvádějí kvalitní práci.

Obec Určice leží přibližně sedm kilometrů jižně od Prostějova na okraji Hanácké nížiny a úpatí Drahanské vrchoviny. Zdejší Hospodářské družstvo Určice, družstvo vzniklo v roce 1994 transformací z původního JZD. Zemědělskou výrobu tvoří jak živočišná, tak i rostlinná výroba. „Živočišná výroba je zaměřena na chov skotu českého strakatého plemena. Vyrábíme mléko a maso,“ říká úvodem předseda a vedoucí živočišné výroby Ing. Josef Cetkovský a dodává: „Na roštech i ve stlaných stájích máme celkem ustájeno 623 dojnic, 360 telat, 410 chovných jalovic, 100 vysokobřezích jalovic a 260 kusů skotu ve výkrmu.“

V rostlinné výrobě družstvo hospodaří na 1917 ha zemědělské půdy, kterou tvoří 1810 ha orné půdy, 60 ha sadů a 47 ha luk. Skladba pěstovaných plodin je především dána úrodností zdejších půd. Největší důraz je kladen na intenzivní pěstování obilnin. V osevním postupu se střídají potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, kukuřice na siláž i na zrno, dále následuje řepka, cukrovka a mák. Nezanedbatelnou plochu zaujímají také vojtěška a travní porosty. Specialitou družstva je pěstování ovoce, 57,5 ha jabloňových sadů doplňuje 2,5 ha hrušní.

Celý článek si můžete přečíst zde.